Seurakunnat eivät vedä yhtä köyttä -Puumala ja Juva äänestivät ei liitosneuvotteluille

Puumalan kirkon kattoremontti alkaa 5. kesäkuuta.

Puumalan seurakunnan kirkkovaltuusto äänesti keskiviikkoiltana päättyneessä kokouksessaan ei liitosneuvotteluiden jatkumiselle. Kirkkoneuvoston esitykselle jatkaa liitosneuvotteluita esitti vastaesityksen kirkkovaltuutettu Marketta Auvinen, jonka puheenvuoro kirkon edessä oli, ettei seurakunnan kannata liittyä mihinkään toiseen seurakuntaan ja ettei seurakuntalaisia ole riittävästi kuultu.

-Meidän on syytä pysyä itsenäisenä. Vielä on kuristamisen varaa. Suu säppiä myöten, kommentoi Auvinen puheenvuorossaan.

Kuva Marketta Auvisen puheenvuorosta on otettu näytöltä Facebookissa striimatusta kokouksesta.


Päätös
syntyi tiukassa äänestyksessä, jossa äänet jakautuivat 8-7. Liitosneuvotteluita vastustaneiden enemmistö jäi vain yhden äänen varaan. Myös kirkkovaltuuston puheenjohtaja Anne Kietäväinen äänesti ei.

-Toiminta asetetaan niihin raameihin, mitkä riittävät. Ensisijaisesti palvelemme omia seurakuntalaisia, sanoi Kietäväinen kokouksen päätteeksi.

Liitosneuvotteluja kannattivat äänestyksessä Kaija Huhtinen, Aino Keijonen, Hanne Keijonen, Minna Korhonen, Sakari Niemi (Paavo Immosen varajäsen), Laura Pitkonen ja Heidi Pietikäinen. Liitosneuvotteluja vastustivat Marketta Auvinen, Anne Kietäväinen, Oiva Kiljunen, Eero Lappalainen, Katri Liukkonen, Asta Luukkonen, Eeva-Liisa Luukkonen ja Kirsi Sarvi.

 Kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Minna Korhonen oli toista mieltä siitä, etteikö seurakuntalaisia olisi kuultu, vaikkakaan koronan vuoksi varsinaista kuulemistilaisuutta ei voitu pitää.

-Kyllä seurakuntalaisia on kuultu. Päättäjien tehtävä on luoda toiminnan edellytykset ja huolehtia työntekijöiden jaksamisesta. Mistä vielä voidaan supistaa, kysyi Korhonen.

Korhonen kannatti puheenvuorossaan ehdottomasti maalaisseurakuntien liitosta.

-Moni vertaa seurakuntaa kuntaan, mutta kunta ja seurakunta ovat hyvin erillään ja erilaiset. Keskustelun kärki on ollut muut vastaan suuri ja mahtava Juva. Täällä puhutaan paljon luopumisesta. Minä uskon yhteistyöhön ja liitosneuvotteluihin, korosti Laura Pitkonen.

Pitkonen toivoi pidemmällä aikavälillä eteenpäin katsomista, kuten kirkkoherra Helena Castrénkin esittelypuheessaan.

Juvan seurakunnan kirkkovaltuusto päätti kirkkoneuvoston esityksen mukaisesti, että se ei ala valmistella Puumalan ja Sulkavan seurakuntien kanssa yhteistä aloitetta seurakuntajaon muutoksesta kirkkohallitukselle. Sulkavan seurakunnan kirkkovaltuusto päätti yksimielisesti liitosneuvottelujen jatkamisen puolesta. Tällä erää liitosneuvottelut kolmen seurakunnan muodostamasta uudesta seurakunnasta päättyvät tähän.