Ruokavirasto muistuttaa elintarviketurvallisuudesta huolehtimisesta ruoan noutomyynnissä ja kuljetuksessa

Puumalasta saa nyt myös valmiina sushia.

Ravintolat suljetaan asiakkailta koronaviruksen leviämisen estämiseksi lauantaista 4.4.2020 alkaen. Sulkeminen kestää toukokuun loppuun asti. Tänä aikana ravintolat voivat kuitenkin tarjota valmistamaansa ruokaa noutomyyntiin sekä toimittaa ruokaa suoraan kuluttajille tai myytäväksi kauppoihin.

Näin on nyt toimittu Puumalassakin monen eilintarvike- ja ravintola-alanyrityksen kohdalla. Puumalasta saa sushia, pizzaa, burgereita ja pihvejä kotiovelle. Taksiyrittäjät ovat mukana kuljetusketjussa.

Ruokavirasto muistuttaa kuitenkin antamassaan ohjeistuksessa erityisesti siitä, että ruoan myynnissä ja kuljetuksessa on huolehdittava elintarvikkeiden turvallisuudesta ja kuluttajan riittävästä tiedonsaannista.

Ravintolasta noudettaessa kuluttaja saa kysyessään tiedot tuotteen sisällöstä, allergeeneista sekä säilytysohjeista. Jos ruoka kuljetetaan ravintolasta ulosmyyntiin kylmänä, ruoka on jäähdytettävä ravintolassa neljässä tunnissa +6 asteeseen ja kylmäketjun on säilyttävä kuluttajalle asti. Jos ruoka toimitetaan kuumana, pitää ruoan lämpötilan pysyä kuluttajalle asti koko ajan vähintään +60 asteessa. Tuotteet on käytettävä 1–2 päivän sisällä.

Kun ruoka toimitetaan kauppaan myytäväksi valmiiksi pakattuina annoksina ja myyntiaika on lyhyt, kuluttaja saa elintarviketiedot kaupassa joko kirjallisesti tai suullisesti. Jos tiedot annetaan yksinomaan suullisesti, pakkauksissa suositellaan mainittavaksi ainakin elintarvikkeen nimi, viimeinen käyttöpäivä ja säilytysohje. Muut tiedot ovat saatavissa kaupan henkilökunnalta.

On erittäin tärkeää muistaa, että sairaana ei mennä elintarvikeostoksille eikä ruokailuihin, ja että hygieniasta on huolehdittava kaikissa kontakteissa.

Asioitaessa on muistettava ylläpitää turvaväliä muihin henkilöihin.

Elintarvikkeiden tuotannossa, myynnissä ja tarjoilussa on aina noudatettava hyvää elintarvikehygieniaa, jolla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus. Sairaana ei saa tulla töihin, vaikka flunssan oireet olisivatkin vain vähäiset.

Huolellinen ja riittävän usein tapahtuva käsienpesu vedellä ja saippualla on elintarvikehuoneistossa työskennellessä ja asioidessa erityisen tärkeää. Koskettelua kasvojen alueelle tulee välttää ja pestä kädet myös aina yskimisen, aivastamisen tai niistämisen jälkeen.