Puumalassa alkaa yt-neuvottelut – Matias Hilden: Palvelutuotanto on saatava muuttuneita olosuhteita vastaavalle tasolle

 

Kuva Hätinvirran lossilta

Teksti ja kuva: Tiina Judén

Puumalan kunta on päättänyt aloittaa yt-neuvottelut, jotka tuovat muutoksia työtehtäviin. Kunnanjohtaja Matias Hilden kertoi eilen, että toimenpide on lähes pakollinen koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi.

-Osalla työntekijöistä työt lisääntyvät, mutta osalla loppuvat lähes kokonaan ja palkat pitää maksaa, joten tilanne on vaikea, sanoi Hilden keskiviikkoiltana.

Hilden painottaa, että neuvotteluilla toivotaan saatavan palvelutuotanto muuttuneita olosuhteita vastaavalle tasolle ja että jouduttaisiin turvautumaan korkeintaan lomautuksiin.

Ensisijaisena keinona käytetään työn organisointitapojen muuttamista ja sisäisiä siirtoja työtehtävistä toiseen sekä lomajärjestelyjä. Toissijaisesti kyseeseen voivat tulla osa-aikaistukset tai enintään 90 päivää kestävät lomautukset. Kunnanhallitus päätti asiasta sähköisessä päätöksentekomenettelyssä keskiviikkoilatana.

-Epidemia tulee vaikuttamaan, erityisesti pitkittyessään, niin monen meidän työhön, että neuvottelujen käynnistäminen on välttämätöntä jo senkin vuoksi, että eri työntekijät saavat muuttuneessa tilanteessa tasapuolisen kohtelun. Lisäksi lainsäädännöstä johtuen itse neuvotteluihin kuluu varsin pitkä aika, Hilden toteaa.

Ne, joilla työt ovat rajoituksista johtuen vähentyneet merkittävästi tai loppuneet kokonaan, voivat siirtyä määräaikaisesti toisiin tehtäviin tai mikäli sellaisia ei löydy, niin töitä voidaan suurelta osin järjestellä myös lomajärjestelyin. Myös ESSOTEn tehtäviin on mahdollista siirtyä tilapäisesti. Moni työntekijä on myös jo nyt miettinyt, että uskaltaako käydä töissä, jos itse tai joku läheinen kuuluu riskiryhmään, eikä etätyö onnistu. Myös tällaiset tilanteet saadaan neuvottelujen kautta ratkaistua jokaiselle työntekijälle parhaalla mahdollisella tavalla. Hilden uskoo, että jos neuvotteluissa onnistutaan, niin ketään ei vastoin omaa tahtoa tarvitse lomauttaa.

Puumalan kunnalla on pohjalla hyvä taloudellinen tilanne, eikä irtisanomisia tarvitse Hildenin mielestä ainakaan toistaiseksi miettiä.

Kunnanjohtaja vastasi tämän päivän Helsingin Sanomissa myös mökkeilykysymykseen, ovatko mökkiläiset yhä tervetulleita Puumalaan alati muuttuvan koronatilanteen vuoksi?

”Myö ei olla sen enempää suositeltu, ku kiellettykään”, siteerasi Helsingin Sanomat Hildeniä tänään.

Puumalassa etäisyydet lähimpään keskussairaalaan ovat lyhyemmät kuin esimerkiksi monissa Lapin kunnissa, kirjoitti Helsingin Sanomat.

Hilden pitää Puumalaa turvallisempana oleskelupaikkana, kuin vaikkapa pääkaupunkiseutua, vähempien kontaktien ja joukkoliikenteenkin takia.