Yli 70-vuotiaat velvoitetaan välttämään kontakteja

Digitaaliset palvelut nousevat nyt arvoon arvaamattomaan poikkeustilan aikana. Kuva Hanna-Mari Tyrväinen. On tärkeää, että ikäihmisistä huolehditaan, vaikka turhia käyntejä tuleekin nyt välttää riskiryhmään kuuluvien suojelemiseksi.

Essote tiedottaa, että yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa. Ulkoilu on edelleen sallittua. Jos ikäihminen asuu kotona, turhia käyntejä hänen luonaan tulee välttää. On kuitenkin tärkeää, että soitatte tai pidätte etäyhteydellä yhteyttä iäkkääseen läheiseenne.

Mikäli yli 70-vuotiailla ei ole flunssan oireita, on yleisillä paikoilla, kuten kaupassa ja apteekissa asioiminen sallittua. Jos mahdollista asiointi kannattaa delegoida jollekin muulle tai käyttää kauppojen palveluja, joilla ruokaostokset toimitetaan suoraan kotiin. Essotelta apua voi kysyä tässä asiassa, mikäli ei ole omaisia ja läheisiä, palveluneuvon numerosta 015 211557.

Kotiin vietäviä palveluja pyritään järjestämään normaaliin tapaan. Lisäksi Essote lisää etäpalveluja sekä yhteistyötä terveysalan järjestöjen kanssa.

  • Tietoa koronaviruksesta: essote.fi
  •  Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi koronavirustartuntaa, Päivystysavun ruuhkautumisen välttämiseksi tee ensisijaisesti oirearvio omaolo.fi -Internetpalvelussa.
  •  Jos sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, soita päivystysapuun p. 116117

Etäpalvelut

Kotihoito tarjoaa etäpalvelua asiakkailleen kuvapuhelimen välityksellä. Etäpalveluita tehostetaan Essoten alueella varsinkin nyt, kun pyritään hidastamaan koronavirustartuntojen leviämistä ja suojaamaan kotihoidon asiakkaita tartunnoilta.

Myös sotealan järjestöjen asiantuntijat ja vapaaehtoiset ovat arjen tukena ja valmiita olemaan yhteydessä puhelimitse, jos saavat yhteydenottoluvan teiltä. Lisätietoa palveluneuvon numerosta 015 211557.

Ateria- ja kauppapalvelut epidemian aikana

Jos tarvitset koronatilanteen takia apua kaupassa asiointiin tai ateriapalveluiden järjestämiseen, lisätietoja Essoten palveluneuvon numerosta: 015 211557. Voit myös itse sopia palvelusta lähikauppasi kanssa.Essoten tukipalvelut toimivat normaalisti.

Laboratorionäytteiden otto epidemian aikana

Mikäli olet yli 70 vuotias ja  on välttämättämömiä laboratoriotutkimuksia, ole yhteydessä numeroon 0400 796762.  Otamme välttämättömät näytteet kotona, joten vältä laboratorioon menoa.

Huoli-ilmoitus

Essoten alueella on käytössä sähköinen Huoli-ilmoitus, jonka kautta voidaan ilmoittaa, jos on huolissaan ikääntyneestä henkilöstä. Ilmoita huolesi puh: 015 211557 ark. ma-pe 8-16, tai https://essote.huoli.fi/

Järjestöt mukana tukemassa

  •  Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset yhdistys ry tarjoaa tukea ja keskusteluapua puhelimitse, sähköpostilla tai etäyhteydellä. Lisätietoja numerosta: 044 308 4860.
  • Mikkelin seudun Muisti ry tarjoaa tukea ja keskusteluapua puhelimitse tai sähköpostitse. Lisätietoja numerosta: 0400 539007.
  • Mikkelin kriisikeskus tarjoaa tukea ja keskusteluapua puhelimitse klo 9-18 numerosta 015 214401 tai sähköpostilla: kriisikeskus@mikkelinkriisikeskus.fi
  • Kirkon Palveleva Puhelin vastaa klo 18-24 numerossa 0400 221180, voit myös soittaa papeille ja diakoniatyöntekijöille.

Vapaaehtoiset tukemassa

Tarvitsetko vapaaehtoisten tukea ja apua? Lisätietoja saa Essoten ohjaaja Päivi Meskaselta, numerosta 050 3117138 ja diakonissa Mari Ylöseltä, numerosta 0400 143232.

Puumalassa myös kunnan hallinnoima vapaaehtoisten toteuttama naapuriapurinki numerosta015 888 9500 (arkisin klo 9-15) tai sähköpostitse naapuriapu@puumala.fi.