Arviolta noin 35 prosenttia suomalaisista voi sairastua ensimmäisen aallon aikana

Tiina Judén

JUURI pidetyn hallituksen tiedotustilaisuuden mukaan Korona-virusepidemian pysäyttäminen ei ole enää mahdollista, mutta tavoitteena on hidastaa sen leviämistä Suomessa. Tiedossa on nyt, että epidemia ei ala Suomessa kaikkialla yhtä aikaa.

-Toistaiseksi olemme kyenneet todentamaan kaikki tartuntaketjut ja tämä on hyvä. Päätavoitteena on pitää sosiaali- ja terveydenhoitohenkilökunta terveenä, sanoi ministeri Krista Kiuru.

Kiuru kertoi tiedotustilaisuudessa, että eristäminen on ollut keino, jolla on pystytty rajoittamaan taudin leviämistä sairastuneiden tai virukselle altistuneiden osalta.

Koronavirus on maailmassa pandemiavaiheessa, vaikka me Suomessa olemme vasta rajoittamisen vaiheessa. Tautiepidemia saavuttaa huippunsa huhti–toukokuun vaihteessa, arvioivat hongkongilaiset tutkijat.

-Nyt tärkeintä on tehdä rajaus- ja suojaustoimet, jotka ovat mahdollista tehdä, Kiuru lisäsi.

 

MINISTERI Aino-Kaisa Pekonen ja ministeri Krista Kiuru ovat antaneet tarkan ohjeistuksen kentälle ja vaativat myös työnantajapuolta ottamaan tämän vakavasti.

-On tärkeää, että työntekijät jäävät kotiin hyvin matalalla kynnyksellä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pidämme tiukan linjan siitä, että sairaala- ja hoivalaitoksissa ei koronavirus pääse leviämään, Kiuru painotti.

Kahden viikon karenssi on rankka, mutta pakollinen epidemia-alueilta palanneiden ja virukselle altistuneiden osalta. Myös muita lähikontakteja tulisi yhteiskunnallisessa toiminnassa vähentää.

Suomi pyrkii rajoittamaan nyt ei välttämätöntä toimintaa erityisesti ikäihmisten ja perussairaiden suojelemiseksi. Jokainen voi omalla toiminnallaan varautua siihen, ettei altista muita.

Lisäohjeita saattaa tulla joka päivä. THL lähettää myös kirjeet tietopaketista koteihin.

-Ohjeistus perustuu siihen, että siirrymme koronavirustartunnan saaneiden osalta siihen, että lääkärin arvion ja konsultaation pohjalta voidaan ottaa testi. Jatkossa tämä on mahdollista kaikkien kohdalla. Tämä astuu voimaan heti, painotti Kiuru.

 

TIEDONVÄLITYKSEEN otetaan myös käyttöön uutta tekniikkaa. EU:n terveysministerit kokoontuvat tänään klo 16.

Ministeri Katri Kulmuni kertoi, että lisätalousarvioesitys on mahdollinen, sillä epidemia aiheuttaa ennakoimattomia vaikeuksia taloudelle. Verotulot pienenevät, mutta hallitus turvaa monin eri tavoin yritysten toimintaedellytyksiä. Lainojen lisämaksuaikoja toivotaan rahoituslaitoksilta ja tuloverojen ja arvonlisäveron osalta voi hakea pienennystä ennakkoveroihin.

-Toivon, että pankit huomioisivat poikkeuksellisen tilanteen käsitellessään yritysten asioita. Suomalaisilla pankeilla on kuitenkin sietokykyä. Euroopan Keskuspankki ilmoittanee omista toimistaan. Valtio huolehtii talouden toiminnasta, Kulmuni painotti.

Kulmuni muistutti, että turva, vastuu ja huolenpito ovat nyt asioita, joita pitää korostaa.

Tartuntatautilain mukaisesti nyt on annettu tiukka rajoitus 500 hengen yleisötilaisuuksien osalta. Kaikki sellaiset perutaan.

-Kansallisen varautumissuunnitelman mukaan Suomessa ensimmäisen aallon aikana, joka on noin 8 viikkoa, noin 35 % kansalaisista voisi sairastua. Emme kuitenkaan osaa arvioida taudin tulon voluumia. Kaikki eivät todennäköisesti tarvitsisi sairaalahoitoa, arvioi Aino-Kaisa Pekonen.

 

PÄÄMINISTERI Sanna Marin muistutti, että hallitus on varautunut myös valmiuslainsäädäntöön asiantuntijoiden avulla tehdyin linjauksin. Jos kategorisia päiväkotien ja koulujen sulkemisia tai liikkumisen tiukkoja rajoituksia tulisi, on hyvä tietää, miten toimittaisiin.

-En ennakoi, että meillä on tai tulisi tällainen tilanne, mutta haluamme varautua siihenkin. Kuuntelemme tarkasti viranomaisia ja asiantuntijoita. Suhtaudumme tähän suurella vakavuudella. Sulkemisilla olisi iso vaikutus yhteiskuntaan. Pitää harkita yhteiskunnan kokonaisetuakin, Marin lisäsi.

Tanskassa ja Norjassa kouluja ja päiväkoteja on jo suljettu. Tällaiset toimet voisivat Marinin mielestä vaarantaa myös osaltaan ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Niihin ei voi kevyin perustein lähteä.

 

TÄLLÄ hetkellä sovelletaan tartuntalakia. Valmiuslain mukaan valmiuslainsäädäntöön voidaan siirtyä, jos kyseessä on vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava laajalle levinnyt tartuntatauti.

-Onko tilanne sellainen, että tämä hetki täyttää sen, kysyi Anna-Maja Henriksson ja lisäsi että nyt eletään päivä kerrallaan.

Suomessa ei sodan jälkeen ole ollut tilannetta, jossa kyseessä olisi ollut epidemia. Nyt kehotetaan harkitsemaan erittäin tarkkaan myös osallistumista harrastetoimintaan.

Kiuru muistuttaa, että erilaisten tapahtumien järjestäjien on syytä tehdä riskiarvioita.