Vatsasta puhuminen on lihasten hallintaa – hieronta taas niiden manipuloimista

Ari Lauanne on tunnettu vatsastapuhuja, mutta nykyään myös hieroja. Hän aloittaa vastaanoton Kauneushoitola Juhanilassa tammikuun alussa.

Ari Lauanne on tunnettu vatsastapuhuja, mutta nykyään myös hieroja. Hän aloittaa vastaanoton Kauneushoitola Juhanilassa tammikuun alussa.

Tiina Judén

Suomalaisista vatsastapuhujista yksi tunnetuimmista on nimeltään Ari Lauanne. Muistatko vielä 1990-luvulla pyörinyttä TV2:n televisio-ohjelmaa ”Langalla Jaska ja Ari”? Nyt puhutaan samasta Arista, mutta eri roolissa. Lauanne aloittaa vuoden alussa koulutettuna hierojana Kauneus- ja hyvinvointihoitola Juhanilan tiloissa.

Ensimmäisenä tulee mieleen, auttaako vatsastapuhumisen taito hierontataidoissa?

-En sanoisi ihan niin, mutta esimerkiksi mobilisoiva hieronta, jota jäsenkorjaukselliseksikin hieronnaksi voisi kutsua, kyllä auttaa, sanoo Lauanne.

Lauanne on kouluttautunut Punkaharjun erikoishierontapainotteisessa hierontakoulussa, joka on osa Itä-Karjalan Kansanopistoa. Klassisen hieronnan lisäksi siellä opetetaan jäsenkorjausta, vyöhyketerapiaa, hermoratahierontaa ja kinesioteippausta sekä kiinnostuksen mukaan kiinalaista lääketiedettä, akupunktuuria ja luontaishoitoja.

Mutta palataanpa mystiseen kykyyn puhua vatsanpohjasta. Suomessa Arin lisäksi tämän taidon taitajia on vain kourallinen. Lauanteen opissa yksityiskursseilla näistä ovat olleet ainakin Sari Aalto ja Seppo Tauriainen eli ”Klovni Sebastian”, joka esiintyy Sirkus Finlandiassa.

-Molemmat ovat tosi taitavia vatsastapuhujia. Klovni Sebastian on erittäin hyvä, Suomen huippuja, Lauanne miettii.

Tunnettuja ulkomaisia vatsastapuhujia ovat muun muassa Jeff Dunham ja Kevin Johnsson.

Lauanne muistelee, että hänen isänsä oli kuvannut kokeeksi uudella kamerallaan tv-ruudusta kuvia joskus 60-luvulla. Tv-esitys tuli Pariisin Lidosta ja kolmessa kuvassa oli vatsastapuhuja nukkehahmojensa kanssa. Lauanne oli isänsä mukaan kiinnostunut noista valokuva-albumin kuvista jo kaksi vuotiaana.

-Palasin niihin kuviin aina vuosien varrella. Sitten minulla kävi tuuri, että tv:ssä alkoi pyöriä amerikkalainen komediasarja Soap eli Kupla. Siinä päähenkilönä oli Jay Johnsson ja Bob-nukke, joka perinteinen puupäänukke eli Dummy.

Lauanne seurasi ohjelmaa joka viikko. Tämän lisäksi hänellä oli taitojen kartuttamiseen vain Mikki Hiiren taskukirja, jossa oli puolitoista sivua tekstiä vatsastapuhumisesta. Näillä vinkeillä hän lähti kokeilemaan tuota taitolajia.

-Olin musikaalinen ja osasin laulaa. Soitin myös rumpuja ja uskon, että kaikki tämä edesauttoi oppimista, sillä lihaskontrollini oli helposti kehittyvä, Lauanne kertoo.

Ensimmäinen oikea kokeilu vatsastapuhujana tapahtui 12-vuotiaana. Lauanteen taidot hoksattiin 16-vuotiaana hänen esiintyessä koulun juhlissa.

-Eräs ulkopuolinen tiskijukka tuli tuolloin sanomaan, että tiedätkö, kuinka hyvä olet, Lauanne muistelee.

Esiintyvät taiteilijat eivät kuitenkaan kahdeksankymmentäluvulla saaneet helpolla omaa toiminimeä. Vedottiin niinkin hassuihin ennakkotapauksiin, kuin siihen, että Eino Grönkään ei ole saanut. Lauanne sai toiminimen vihdoin vuonna 1990.

Tv-ohjelmaan bongaus tapahtui TV2:n ohjelmapuolella järjestetyillä kinkereillä, joissa Lauanne oli esiintymässä.

-Yksi tuottajista tuli ohjelmanumeroni jälkeen sanomaan, että mulla olisi sulle yksi juttu, jos saat itsesi myytyä siihen ohjelmaan. Esitin hänelle pari temppua ja hän sanoi, että myyty, Lauanne nauraa.

Vatsastapuhujana hän kiersi 15 vuotta Suomen alakouluja ohjelmallaan ”Vili ja Örkki”. Molvaanialainen vuoristoörkki oli malliesimerkki siitä, mitä ”nikoholi”-niminen aine voi saada aikaan.


-Örkit ovat oikeasti kauniita ja sävyisiä, valkoturkkisia karvaturreja, mutta tämä Örkki oli muuttunut rääväsuiseksi ja likaisen harmaaksi riippuvuutta aiheuttaneen nikoholin vuoksi, Lauanne kertoo.

Hahmo luotiin yhdessä opettajien ja raittiushenkilöiden kanssa. Se antoi ymmärtää eri assosiaatioita, mutta ei luonut vääriä mielikuvia.

-Se oli erittäin hyvä ikivihreä numero.

Vili-nukke oli ihmishahmo ja samaa ikäluokkaa, kuin yleisökin.

Vili kävi lopuksi interaktiivisesti oppilaiden kanssa läpi, mitä tarinassa oli tapahtunut. Oppilaat keksivät nopeastikin, että nikotiini ja alkoholihan siinä nikoholissa oli yhdistettynä ja tulipa ohjelmassa huumeetkin mainituksi.

Vilin ohjaillessa keskustelua oppilaat saivat tuoda esille omaa tietouttansa ja lopuksi kaikki tekivät yhdessä Örkille tervehdyttämisohjelman, aivan kuin Personal Trainerit nykyään.

Sitten siirryttiin vatsastapuhujan uran ohessa myös isompiin show-bisneksiin. Lauanne sai yhteistyökumppaneita maailman voimakkaimmin levinneestä toiminta-ammuntalajin harrastajaporukastaan Cowboy action shooting, joka on toiminnallista kilpa-ammuntaa villin lännen aseilla. Amerikasta rantautunut kilpalaji on saavuttanut Suomessakin runsaasti alan harrastajia.

-Showesityksessä katsojat haukkoivat henkeään, sillä se oli todella hyvännäköistä touhua, Lauanne kehaisi.

Showammunta tehdään nallipanoksilla ja niin sanotulla mustaruutilatauksella, jossa ei ole luotia. Ruuti palaa piipun ulkopuolella pitkällä suihkulla ja kun se osuu vaikkapa ilmapalloon, niin vaikutelma on aito ja näyttävä.

Show kehittyi pikkuhiljaa ja kymmenen vuoden ajan Lauanne avustajineen esiintyi maailman ainoana suomalaisena sirkusveitsenheittäjänä muiden Villin Lännen Show – numeroidensa kera.

Keikkaelämä on kuitenkin kuluttavaa ja tuon kymmenen vuoden kuluessa Lauanteen mielessä kävi usein, että voisiko esiintyvän taiteilijan työn ohessa tehdä jotain muutakin, millä voisi täyttää tyhjät aukot kalenterissa.

-Joku oli vähän vinkannut minulle, että sinulla on kyllä näpeissä jotain. Oletko ajatellut hierojan hommia?

Samaan aikaan tapahtui elämänmuutoksia ja Lauanne jäi ainoaksi tekijäksi Ohjelmapalvelu Huippujuttuun. Roudaaminen ja shown rakentaminen kävivät raskaaksi.

-Vuonna 2011 oikea olkapääni hajosi työperäisesti. Jouduin leikkaukseen, eikä tässä kaikki. Kaaduin siinä sitten vielä toipuessani vasemman olkapään päälle, pääsin jälleen leikkaukseen ja hyvällä kuntoutuksella molemmat olkapääni tulivat onneksi kuntoon.

Sairauslomalla Lauanteella oli aikaa miettiä, että pitäisikö hankkia vielä ihan oikeakin ammatti. Toisaalta oma kuntoutuskokemus muistutti, että apua tarvitaan ja ihmiset ovat staattisten työtehtäviensä vuoksi melko jumissa.

-Parasta palautetta hierojan työssäni on, kun asiakas on sanonut, että eipä ole kukaan hieronut minua aiemmin tuohon tyyliin.

Lauanne haluaa olla mahdollisimman varma siitä, mitä tekee. Se luo turvallisuuden tunnetta ja palvelee asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Jatkuva itsensä kehittäminen on tärkeää ja siksi Lauanne käykin syventämässä jäsenkorjaustietouttaan Kaustisilla, jossa on pitkät perinteet jäsenkorjauksellisessa kansanparannuksessa.