Lapsi mukaan töihin -päivä voi tuoda raikkaita ajatuksia työpaikalle

Mette Virtanen on usein mukana Kristiina-äidin työpaikalla Sillashopissa. Perjantaina on valtakunnallinen Lapsi mukaan työpaikalle -päivä.

Tiina Judén

VUODESTA 2016 lähtien on ollut mahdollista ottaa lapsi mukaan töihin oikein kampanjan mukaisesti, mikäli työnantaja antaa tähän luvan. Seuraavan kerran se on mahdollista tulevana perjantaina 22. päivä marraskuuta,  lapsen oikeuksien viikolla. Kampanjan järjestävät Lapsiasiavaltuutettu, Lastensuojelun Keskusliitto sekä Työ- ja elinkeinoministeriö yhteistyössä STTK:n, SAK:n, Akavan ja EK:n kanssa.

Tarkoituksena on tarjota lapselle mahdollisuus nähdä mitä työnteko on ja mitä äiti tai isi työpäivinään tekee.

Lapsimukaantoihin.fi -sivustolla voi ilmoittaa työyhteisönsä mukaan päivän viettoon ja haastaa muut tekemään samoin. Sivustolta saa myös vinkkejä, millaista ohjelmaa lapsille voi päivän aikana järjestää.

YRITTÄJÄPERHEISSÄ on joka päivä ”lapsi mukaan töihin” -päivä. Näin kertoo muun muassa puumalalaisen Isännöinti Sillan ja Sillashopin yrittäjäpariskunta Kristiina ja Seri Virtanen.

-Ensimmäinen lapsemme oli täällä vauvasta saakka ja nukkui päiväunia vaunuissa, kun en voinut pitää äitiyslomaa kolmea kuukautta pidempään, naureskelee Kristiina Virtanen.

Keskimmäisen lapsen kohdalla äitiyslomalle ei herunut juurikaan aikaa.

NYT nuorimmainen lapsista, Mette, tulee usein koulun jälkeen Sillashoppiin tekemää läksyjä ja syömään eväitään, mutta on hän ollut jo ihan ”oikeastikin” töissä ja kirjoitellut mainostauluihin mainoslauseita valmiilla kiinnitettävillä kirjaimilla.

Seri Virtanen kertoo, että hänen työverstaallaan Metellä on oma lasten höyläpenkki. Isoveli onkin aloittanut puusepän opinnot mahdollisesti juuri isän jalanjäljissä. Virtasen isä on puutyönopettaja, joten ammattitaito kulkee suvussa.

-Mette on ollut minun mukanani myös kesätorilla myymässä, Seri Virtanen kertoo.

HÄIRITSEEKÖ lapsi vai antaako hän raikkaita ajatuksia työpaikalla?

-Tuleehan siinä varmaan keskeytyksiä ja lapsi vie vanhemman työpanosta ja huomiota, riippuen työtehtävistä, arvelee Kristiina Virtanen.

Seri Virtanen puolestaan kertoo, että puutyöpajalla on myös omat vaaransa, ja riskit pitää harkita tarkasti.