Seurakuntavaalien ylivoimaista voittajaa ei valittu päätöksenteon ytimeen

Kirkkovaltuusto teki henkilövalinnat varsin tiukkojen ennakkokeskustelujen jälkeen. Itse kokouksessa valinnat olivat niin sanotusti ilmoitusasioita.

10.1.2019

Seurakuntavaaleissa historiallisen suuren henkilökohtaisen äänimäärän saanut Laura Pitkonen (SDP:n ryhmä) sai kolmen ryhmän neuvotteluissa kirkkoneuvoston varajäsenen paikan.

Vaalit voittanut Yhteinen seurakuntamme -lista sai kirkkovaltuuston sekä kirkkoneuvoston puheenjohtajan paikat. Puheenjohtajana neuvostossa toimii kirkkoherra Helena Castrén.

Kirkkoneuvoston viisi muuta paikkaa menivät Yhteinen seurakuntamme -listalle (3 paikkaa) ja keskustan ryhmälle (2 paikkaa). Varajäsenet ovat samassa suhteessa, paitsi Pitkonen valittiin siis varalle, Yhteinen seurakuntamme -listan Paavo Immosen varajäseneksi.

Kirkkovaltuustossa on viisitoista edustajaa. Heistä Yhteinen seurakuntamme -listan edustajia on kahdeksan ja keskustan edustajia kuusi. Laura Pitkonen oli vaaleissa ainoa ehdokas sosialidemokraattien listalla.

Vaaleissa Yhteinen seurakuntamme -lista sai 304 ääntä, keskustan ryhmä 229 ja SDP:n ryhmä sata ääntä eli Pitkosen äänet.

Valtuustoon valittiin kaksitoista naista ja kolme miestä. Prosenteissa naisia on valtuutetuista 80 ja miehiä 20.

YHTEINEN SEURAKUNTAMME -LISTAN kärki tuli valituksi johtopaikoille. Eniten ääniä saanut Anne Kietäväinen valittiin valtuuston puheenjohtajaksi, toiseksi sijoittunut Hanne Keijonen neuvoston johtoon, kolmonen Kirsi Sarvi neuvostoon ja nelonen Heidi Pietikäinen Keijosen henkilökohtaiseksi varajäseneksi. Listalta viimeiseksi valittu Paavo Immonen sai neuvostopaikan ryhmänsä ainoana miesvaltuutettuna täyttäen koko neuvoston mieskiintiön.

Keskustan ryhmän ylivoimainen ääniharava Minna Korhonen sai valtuuston varapuheenjohtajan paikan ja neuvostoon valittiin seuraavaksi eniten ääniä saaneista Kaija Huhtinen, Eero Lappalainen (varalle), Marketta Auvinen (varalle) ja Oiva Kiljunen. Viime valtuustokauden kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Asta Luukkonen on nyt rivivaltuutettu.

Yhteinen seurakuntamme -listalta valtuustoon valitsematta jääneistä valittiin neuvostoon kaksi niukimmin valitsematta jäänyttä eli Pentti Lautala ja hänen varajäsenekseen Sakari Niemi. He ovat valtuuston varajäseniä.

Kaikki neuvoston jäsenet ovat uusia varsinaisina neuvoston jäseninä.

Kaikki vaaleissa ehdolla ollutta 21 henkilöä valittiin valtuustoon (15) tai varalle (6).

Neuvostoon valittiin varajäseneksi myös yksi, joka ei ollut vaaleissa ehdolla lainkaan eli Aki Pietikäinen. Hän on Yhteinen seurakuntamme -ryhmässä.

Kirkkolain mukaan neuvostoon voidaan valita henkilö, joka ei ole tullut vaaleissa valituksi tai ei ole edes ollut ehdolla, kunhan on vaalikelpoinen seurakuntavaaleissa.

LAURA Pitkosen jäämistä neuvoston varajäseneksi perusteltiin ainakin tasa-arvokysymyksellä. Neuvoston jäsenistä puheenjohtaja mukaan lukien kolme on naisia ja kolme miehiä.

Tämä on myös laki, sillä kirkkolain mukaan 40 prosenttia neuvoston jäsenistä pitää olla toista sukupuolta. Kuuden jäsenen neuvostossa se tarkoittaa jakoa 3-3 naisten ja miesten välillä.

Pitkosen tilanne oli hankala. Hän sai kaikkien aikojen yksittäisen ehdokkaan äänimäärän, mutta ollessaan ryhmänsä ainoa jäsen, jäi selkeästi pienimmäksi ryhmäksi.

Pitkonen sai liki 16 prosenttia kaikista äänistä. Kahden muun ryhmän kärki eli Yhteinen seurakuntamme -listan Anne Kietäväinen sai 54 ääntä ja Minna Korhonen 71 ääntä.

-Pieneltä listalta on vaikea ponnistaa. Tavoittelin parempaa vaikutuspaikkaa, mutta nyt kävi näin. Olisin halunnut neuvostoon, ja olen tietysti pettynyt, etten saanut paikkaa, sanoo Laura Pitkonen.

-Kaikista pettynein olen kaikkien äänestäjieni puolesta. Tuntuuhan nurinkuriselta, että historiaa tehnyt tippuu neuvostosta.

Pitkonen korostaa, ettei paikkajako ole helppoa ja sanoo, ettei valtuustossa valittu ketään, joka ei olisi paikkaansa ansainnut.

Pitkonen toivottaakin kaikille valituille onnea.

-Paikkajako olisi voinut mennä vieläkin ikävämmin, jos olisi jouduttu äänestämään. Se ei olisi antanut hyvää pohjaa jatkoon.

-Olisin toivonut, että äänestäjiä olisi kuunneltu enemmän. Mutta ymmärrän tietenkin paikkajaon vaikeuden, kun nais- ja mieskiintiöiden on toteuduttava.

-Vaikuttaminen jatkuu valtuustossa ja muulla tavoin. Toivon myös seurakuntalaisten aktiivisuutta jatkossakin. Mutta vaadin kanssavaltuutetuilta, että ihan jokainen pomppaa nyt listaltaan ulos ja jatketaan avoimesti yhdessä. Osoitetaan, että huonot tuulet on nyt selätetty.

Pitkonen toivoo työrauhaa ihan kaikille.

-Luottamushenkilöille että virkamiehille on annettava työrauha.

LAURA Pitkonen sanoo, että hän haluaa, että tulevaisuudessa on selvät roolit oman seurakunnan virkamies- ja luottamushenkilöasetelmissa.

-Koen osittain, että virkamiespuoli oli varjona mukana keskusteluissa, viittaa Pitkonen neuvoston paikkajakokeskusteluihin.

Paikoista keskusteltiin ryhmissä vielä keskiviikkona juuri ennen kirkkovaltuuston kokousta.

Kari Kauppinen