Sisällissodassa kuolleiden puumalalaisten miesten nimet löytyvät verkkoarkistosta

Alpo Luukkonen otti osaa sisällissotaan valkoisten joukoissa. Kuva Luukkosen omasta albumista.

25.1.2018
Suomen sisällissota alkoi tasan 100 vuotta sitten 27. tammikuuta 1918. Tuoreessa lehdessä kerrotaan, että Sotasurmat-projektin verkkosivuilta löytyy listaus sisällissodassa kuolleista puumalalaisista miehistä. Verkosta löytyy kaikkien sodan aikaan Puumalassa kirjoilla olleiden seitsemäntoista miehen nimet, kuolinaika ja tapa.
Lehdessä on myös mielenkiintoista juttua sisällissodan aikaisista tapahtumista. Oletko kuullut tositarinaa talvikäräjistä, jossa syytettyjen penkillä oli puumalalainen talollinen, jota syytettiin kyyditsemiskäskyn laiminlyönnistä? Mies oli saanut käskyn kuljettaa suojeluskuntalaisia hevosella Puumalasta Sulkavan pitäjän kirkonkylään. Oikeus lopulta vapautti miehen, mutta mistä syystä, sen luet tänään ilmestyneestä lehdestä.