Sotahistorialuennolla tarkasteltiin vuoden 1918 tapahtumia

21.9.2017
Sotahistorioitsija Ari Raunio luennoi vuoden 1918 sisällissodasta ja sen vaikutuksista Puumalan asukkaisiin. Luennolle oli saapunut runsas kuulijakunta.

Siviiliväestöä sisällissota kosketti siten, että Puumalassakin julistettiin erinäisiä kieltoja ja säännöksiä. Vieraita henkilöitä ei saanut majoittaa. Suojeluskuntaan kuulumattomien tuli luovuttaa aseet poliisikamarille. Vallitsi myös ulkonaliikkumiskielto.

Puumalan naiset järjestivät ompeluseuroja. He neuloivat, kutoivat ja ompelivat mittavan määrän sukkia, lakkeja, alusvaatteita, käsineitä ja reppuja sotamiesten vaatettamiseksi.

Suojeluskuntalaiset vartioivat Puumalaa sisällissodan aikana. Puumalassa toimi myös työväenliike, joka oli perustettu jo 1905, mutta se oli hyvin maltillinen.
-Osasyynä rauhaiseloon oli se, että Puumalan työväenyhdistys ei lähtenyt mukaan mihinkään sotatoimiin eikä rettelöintiin.

-Vastakkainasettelua ei Puumalassa päässyt sisällissodan aikana syntymään, eikä jälkipyykkiäkään, mikä oli erikoista, totesi Raunio.
Sisällissodan päättymisen jälkeen Puumalan kunnanvaltuusto valittiin joulukuussa 1918. Valituiksi tuli 15 sosialistia ja 9 porvaria. Sopuisa elämä jatkui.

Lue lisää tämän viikon Puumala-lehdestä.