Viikon luontoääni: Puumala kuirien reitillä

18.5.2017

 

 

Kahlaajilla on yhtä kyytiä tehdyn muuttolennon yli 10 000 kilometrin maailmanennätykset. Punakuiri voi taittaa keväisen matkan Pohjanmeren rannoilta Pohjolan perille kertaakaan välillä laskeutumatta, jos tuulet ovat suotuisat.

Siitä huolimatta, että punakuiri pesii Tunturi-Lapissa ja talvehtii Englannin kanaalin rantamilla, sitä voidaan nähdä muuttoaikoina Etelä-Savossa.

Punakuiri on vähentynyt kuten monet muutkin kahlaajat, mutta sen muutaman tuhannen parin kanta arvioitiin lintuatlaksessa elinvoimaiseksi.

Kahlaajat eivät Suomessa kauan viivy. Punakuirit saapuvat toukokuun puolivälissä ja ryhtyvät pesimäpuuhiin kesäkuussa. Kun poikaset ovat itsenäistyneet, vanhat linnut lähtevät etelänmatkalle.

Heinäkuun loppupuolelta alkaen, kun on sateen tuntua ilmassa ja koillistuuli puhaltaa, kuirit suuntaavat lounaaseen. Syysmuutolla ne ovat herkempiä laskeutumaan levolle kuin keväällä, jolloin on kova kiire omalle reviirille.

Punakuirien muuttoreitti kulkee Lietveden ja Puumalan eteläpuolisen Suur-Saimaan kautta. Joskus liikkeellä on satojenkin kuirien parvia.

Luontoääni kuullaan Yleisradiossa.

Markku Paakkinen