Citius, altius, fortius

Matias Hilden14.7.2016

Kuten kaikki tiedämme, niin Puumalan tapahtumatarjonta on ydinkesällä vilkas. Monet vuosittaiset ja vakiintuneet tapahtumat keräävät satoja ihmisiä koolle eri osissa Puumalaa. Uusimpia avauksia ovat tänä vuonna muun muassa Hurissalon Teatterifestit ja elokuussa järjestettävät Kirjakemmakat. Molemmista toivottavasti saadaan myös pysyvä tapahtuma Puumalan kesään. Olennaista on se, ettei tapahtumia järjestetä vain omaksi iloksemme, vaan Puumalaan löytyy vierailijoita myös muilta kulmakunnilta.

Viime viikolla moni suomalainenkin vietti runsaasti aikaa televisioiden äärellä seuraten muun muassa yleisurheilun ja jalkapallon EM-kilpailuja. Puumalassa urheilevaa nuorisoa näkyi esimerkiksi urheilukentällä, joka täyttyi kymmenennen kerran lasten ja nuorten jalkapalloleiristä. Lähes sadan lapsen ja nuoren taitavaa joukkoa oli ilo seurata. Pääsinpä itsekin elvyttämään ruostuneita palloilutaitojani. Tämäkin tapahtuma on siis jo hieno perinne, joka toivottavasti entisestään kehittyy tulevina vuosina. Myös pari viikkoa sitten järjestetyt Puumalan ravit keräsivät runsaasti katsojia Puumalaan ympäri Suomea.

Erilaiset massaurheilutapahtumat ovat Suomessa ja maailmalla kovassa huudossa. Perinteisten Jukolan viestin ja Sulkavan soutujen lisäksi myös uusia tapahtumia syntyy ja kehittyy koko ajan. Omaan hyvinvointiin ja urheiluun ollaan valmiita satsaamaan aikaa ja rahaa, ja tapahtumien perässä myös matkustetaan pitkiä matkoja. Meiltä Puumalasta tällainen iso, satoja tai jopa tuhansia osanottajia houkutteleva urheilutapahtuma vielä puuttuu. Puitteita toki löytyy vaikka mihin, varsinkin, jos tapahtuman ajankohta osuisi vielä vilkkaimman kesäsesonkimme
ulkopuolelle.

On selvää, ettei kerralla voida käynnistää suurta massatapahtumaa, mutta pienin askelin edeten voisi oma kotikuntammekin varmasti tarjota hyvät puitteet uusille tapahtumille. Mikä voisi olla Puumalalle se laji tai tapahtuma, joka voisi vuosien saatossa saavuttaa samanlainen aseman kuin vaikkapa Joroisten Finntriathlon tai Sulkavan soudut? Ainakin allekirjoittanut ottaa mielellään vastaan erilaisia uusia avauksia.

Matias Hilden