Kiusallista – todella kiusallista

Päivi MusakkaHenkilö oli kuullut, että lama syvenee, kurjuus lisääntyy, taistelu elintilasta kiihtyy ja ihmisillä ei ole enää hyvä tahto. Heistä alkaa kuoriutua petoja, jotka ovat valmiita syömään toinen toisensa heti tilaisuuden tullen.
Henkilö päätti toimia toisin. Hän päätti tuoda työpaikalleen iloa, yritti olla tukena yt-neuvottelujen kohteeksi joutuneille. Hän leipoi aamulla ani varhain sämpylät työpaikan kahvipöytään ja pyrki olemaan aina positiivinen ja näkemään asioissa niiden hyvän puolen.

Surullisia hän kävi halaamassa, silitti hiuksia. Uupuneille hän tarjosi olkapäätään ja haki lasillisen vettä. Omien töidensä ohessa henkilö mietti vanhaa viisautta. Tee toisille se minkä toivoisit heidän tekevän itsellesi. Henkilö toteutti tuota sanomaa ja pyrki viemään hyvää tuulta ja rakkautta kaikille heille, jotka aamu-uutisista kuulivat kauhutarinoita.

Oy Nökäre Ab lomauttaa kolmeksi kuukaudeksi 200 ihmistä. Oy Pampula Ab siirtää koko tuotantonsa Viroon, jossa ihmiset tekevät työnsä halvemmalla kuin Suomessa. Oy Kikkare Ab vie koko toimintansa Kiinaan. Siellä ei ammattiyhdistysliike häiritse eikä palkat päätä huimaa. Markkinat kun säilyvät samana, saa yritys plakkariinsa sievoistakin sievoisemman summan.
Ilmapiiri alkoi kiristyä kaikkialla, ihmiset pelkäsivät kuollakseen. Moni kuolikin – suruun ja ahdistukseen. Toiset vaelsivat silmät mustina renkaina työpaikoilleen odottamaan. Joko tänään on meidän yrityksemme vuoro? Joko minä saan kenkää? Ihmiset alkoivat vahtia toisiaan entistäkin kiivaammin.

Mutta sittenpä välähti. Joku otti ja keksi uusia sanoja vanhoille asioille ja ne kriminalisoitiin. Syntyivät käsitteet työpaikkakiusaaminen, epäasiallinen kohtelu työpaikalla ja seksuaalinen häirintä.
Työpaikkakiusaamista oli melkein mikä vaan, epäasiallista kohtelua vetäytyminen omaan huoneeseen. Seksuaalisesta häirinnästä kävi hymy kollegalle.
Henkilömme sai kaikki nuo syytteet niskoilleen. Työpaikkakiusaaminen? Mitä se on? Epäasiallinen kohtelu! Mutta minähän teen vain työtäni. Seksuaalinen häirintä! Halasin vain kollegaa, joka tarvitsi lohdutusta.

Käytiin neuvotteluja. Istuttiin terapeutilla. Otettiin sairaslomaa. Työt jäivät tekemättä, asiat hoitamatta. Tulos laski ja siitä seurasi – ulos!
Todella kiusallista, erittäin kiusallista – totesi yrityksen johto. Kiusallista, todella kiusallista – totesi henkilömme ja lähti ongelle. Kiusallista, todella kiusallista – kun tätä aikaa nyt on!

Päivi Musakka