Marraskuu

Matias HildenMaanantain Helsingin Sanomissa kerrottiin siitä, kuinka myös marraskuisesta Helsingistä löytyy monia hienoja asioita tehdä ja kokea. Pääroolissa oli kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, jonka mielestä kaupunkiin tulisi perustaa ”Me rakastamme Helsinkiä marraskuussakin” –liike.

Pajunen oli löytänyt marraskuisesta Helsingistä paljon hienoja piirteitä: Kaupunki on siisteimmillään ja katutöitä on vähemmän kuin kesällä. Lumi ei haittaa lenkkeilyä ja pimeys tuo mahdollisuuden luoda tunnelmaa valaistuksen avulla.

Helsinki on toki maamme merkittävin kaupunki, ”Itämeren helmi”. Mutta varsin hyvin Pajusen ajattelutapa osuu myös meidän omalle kotipaikkakunnalle, Puumalaan, Saimaan Gibraltariin. Tutustuin itse ensimmäisen kerran kesäpaikkakuntana kuuluisaan Puumalaan oikeastaan juuri näihin aikoihin kolme vuotta sitten. Puumalansalmen sillan valot häikäisivät tuolloinkin marraskuisen pimeyden keskellä.

Syysmyrskyssä kohiseva Saimaa antaa Puumalan marraskuulle aivan omanlaisensa tunnelman. Pimeältä järvenselältä nousevista laivoista näkyy ainoastaan kirkkaana hohtavat valot. Puumalan eri ravintoloissa voi istua mukavasti iltaa kynttilöiden sekä hyvän ruoan ja juoman parissa. Glögi hyvässä seurassa luo tarpeeksi mukavan tunnelman, vaikkei siinä terästystä tai manteleita olisikaan. Myös hyvän kirjan parissa kelpaa viettää iltaa näinä aikoina, kun pimeys nostaa kasvonsa jo kovin aikaisin. Pakkasen kevyesti kovettamaa maata pitkin voi tutustua Puumalan upeaan metsäluontoon. Nyt on hyvä aika käydä bongaamassa Puumalan luontokohteita matkailuinfossa jaettavan kartan avulla.

Puumalassa tapahtuu paljon kesän ulkopuolellakin. Puumalan aktiiviset yrittäjät ja järjestöt ovat jälleen nähneet paljon vaivaa Puumalan joulukylän rakentamisessa. Myös joulukylän tapahtumat tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden tutustua Puumalaan ja sen lukuisien yritysten tarjontaan myös näin vuoden pimeimpänä aikana. Paikkakunnan erikoisliikkeet tarjoavat puolestaan erinomaiset mahdollisuudet joululahjojen hankintaan.

Ystävällisin terveisin
Matias Hilden
kunnanjohtaja