Puumalan Vuoden liikuttajaksi 2019 on valittu Puumalan Viri

Vasemmalla Antti Kasanen, Heikki Virta ja Markku Jaatinen.

Tiina Judén

Puumalan Viri ry:n pesäpallo on innostanut kaikenikäisiä pesäpalloharrastuksen pariin. Aikuisten harrastejoukkue pelasi menestyksekkäästi harrastepesiksessä. Puumalan Viri järjesti viime kesänä myös puumalalaisen itä-länsi ottelun. Näiden lisäksi seura on järjestänyt pesiskoulun lapsille ja toteuttanut pesiskerhon nuorille.

PuVi:n palkinnon vastaanottivat tänään illalla Etelä-Savon Urheilugaalassa Mikkelissä Heikki Virta ja Markku Jaatinen sekä kunnan edustajana Antti Kasanen.

Gaalaan oli ilmoittautunut noin 150 liikunnan ja urheilun ystävää. Gaalan juhlatervehdyksen lausui tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen ja gaalan juonsi toimittaja Joanna Kuvaja.

Siltakemmakoille tapahtumahistorian suurin artistikattaus

Ellinooran tunnetuimpia kappaleita ovat vuosina 2015 ja 2016 julkaistut singlet ”Carrie” ja ”Leijonakuningas”. Ellinoora esiintyy Siltakemmakoilla torstaina. Kuva: Warner Music Live.

22.1.2020

Ensi kesänä juhlitaan Puumalansalmen sillan valmistumisen 25-vuotisjuhlaa. Puumalan tunnetuimman maamerkin juhlavuonna myös 5.-8.8. vietettäviä Siltakemmakoita juhlitaan suuremmin kuin koskaan, ainakin 16 esiintyjän voimalla.

Esiintymislavalla nähdään Laura Voutilainen, J. Karjalainen, Ellinoora, Irina, Elastinen, Erin, Abreu ja BEHM, jonka ”Hei Rakas” soi parhaillaan Suomen virallisen soittolistan kärjessä.

Kemmakkaviikon perjantaina järjestettävien ”Ysäribileiden” esiintyjälistalla on 90-luvun kuumimpia ja toivotuimpia nimiä. Ruotsalaista ysärimusiikkia esittävät Basic Element, Pandora ja Solid Bace ja suomalaista ysäritunnelmaa ovat nostattamassa Movetron, Aikakone ja Waldo.

Siltakemmakat alkaa tuttuun tapaan keskiviikkona 5.8. järjestettävällä konsertilla. Sopimuksellisista syistä esiintyjä julkaistaan vasta myöhemmin.

Luet uusimmasta lehdestä lisää, kuinka ysäritunnelmat ja karnevaaliteema näkyvät Puumalan keskustassa ja tapahtuma-alueella.

Kirkkovaltuusto hyväksyi yhteistyöselvityksen

Puheenvuoro on yrittäjä ja lähihoitaja Heidi Pietikäisellä, kuvassa keskellä. Vasemmassa reunassa kirkkoherra Helena Castrén ja kunnanvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu Laura Pitkonen.

Kirkkovaltuusto päätti tänään illalla kokouksessaan, että Puumalan seurakunta osallistuu yhteistyöselvityksen laadintaan Juvan ja Sulkavan seurakunnan kanssa. Ehdotus yhteistyöstä on lähtenyt liikkeelle Sulkavan seurakunnan kirkkoherra Hanne-Maaria Rentolalta. Selvitystyöhön on varattu Puumalan seurakunnan osalta kaksi tuhatta euroa vuoden 2020 talousarvioon.

Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa kirkkovaltuusto oli selvitystyön tarpeellisuudesta yksimielinen. Erimielisyyttä ja keskustelua syntyi sen sijaan pienistä asioista, kuten kirkkokuoron evätystä tuesta, henkilökunnan virkistysmatkasta ja Saimaan kauneimmista sävelistä.

Vuodesta 2000 lähtien Puumalan seurakunnan jäsenet ovat vähentyneet 39,7 prosenttia.

Vuodesta 2000 lähtien Puumalan seurakunnan jäsenet ovat vähentyneet 39,7 prosenttia. Henkilöissä tämä tarkoittaa 1136 jäsentä. Puumalan seurakunta sai tänä vuonna kirkollisverotuloista toimintaansa 430 000 euroa ja valtionosuudesta 41 800 euroa. Pelkästään henkilöstökuluihin menee verotuloista 87 prosenttia.

Puheenvuoro on yrittäjä ja lähihoitaja Heidi Pietikäisellä, toinen oikealta. Vasemmassa reunassa kirkkoherra Helena Castrén ja hänen vieressään kunnanvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu Laura Pitkonen.

Lue lisää ensi viikon Puumala-lehdestä.

21.11.2019

Tiina Judén

Puumalansalmen virrassa voi kokeilla jääkelluntaa

Puumalassa käynnistyi viime viikolla talvimatkailun kehittämiseen liittyvä hanke, johon osallistui paikallisia matkailualan yrittäjiä ja muita toimitahoja. Palaverin jälkeen ryhmä siirtyi Arto Keinäsen johdolla Veeran rantaan kokeilemaan jääkelluntaa.

Hanna-Mari Tyrväinen

13.11.2019

Puumalassa on mahdollista kokea uusi talvinen elämys, kun pukee päällensä pelastuspuvun ja hyppää satamassa jäisen virran vietäväksi. Talvimatkailuohjelmansa paikkakunnalla aloittanut Arto Keinänen sanoo, että kokemus jääkuutioiden keskellä kellumisesta on parhainta kovilla pakkasilla veden höyrytessä.

Uutta talvista elämysohjelmaa testattiin viime torstaina Puumalansalmen sillan alla. Jäätä ei hyisessä vedessä vielä ollut, mutta kokemus tuskin jätti ketään punapukuista yhteistyökumppania kylmäksi, jotka tulivat kokeilemaan kelluntaa virtaavassa vedessä.

-Tällaista erikoista ohjelmaa ei ole ihan joka pitäjässä. Se saattaa kiinnostaa erityisesti kansainvälisiä asiakkaita. Elämyksenä se on parhaimmillaan silloin, kun on jäätä, uskoo Keinänen.

Keinänen järjestää myös norpparisteilyjä ja ekopaatin kotisatama tulee olemaan ensi kesänä Puumalassa.

Puumalassa on käynnistymässä myös talvikauden matkailuun keskittyvä yritysryhmähanke, johon on tässä vaiheessa ilmoittautunut mukaan kymmenkunta mikroyritystä.

Lue lisää tänään ilmestyneestä Puumala-lehdestä.

Lintusalontien remontille vihreää valoa

Lintusalontie on kärsinyt pahoja routavaurioita eikä sitä ole perusparanneltu vuosikymmeniin. Päällyste on osittain kuoriutunut pois.

Hanna-Mari Tyrväinen

Lintusalossa kauan kaivattu tieremontti saattaa toteutua ja mahdollisesti jo ensi kesänä, jos Euroopan aluekehitysrahastosta haettavaan rahoitushakemukseen saadaan keväällä myönteinen päätös.

Kunnanjohtaja Matias Hilden vahvistaa, että asiaa on valmisteltu yhdessä kunnan, Pohjois-Savon Ely-keskuksen ja Etelä-Savon Ely-keskuksen kanssa.

-Tavoitteena on, että saisimme kunnostamiseen EAKR-rahoitusta. Pohjois-Savon Ely-keskus, joka on tienpitäjä meidän alueella, tekee siitä nyt parhaillaan parannussuunnitelmia, kertoo Hilden.

MATIAS Hilden on toiveikas, että myös Kantatie 62 voisi saada ensi kesänä uutta päällystettä. Sen osalta on kuntaan tullut lausuntopyyntö.

Lue lisää tänään ilmestyneestä Puumala-lehdestä!

Iso ympäristöongelma lojuu Lietveden sillan alla

Hylätty proomu askarruttaa puumalalaisia. Kuka hylkäsi romualuksen? Kuva Henrik Lindblom.

Tiina Judén

PUUMALAN kauneimmalla paikalla Lietveden sillan alla lojuu vanha lahoamispisteessä oleva proomu. Se on täynnä romua ja horsmaa. Lähistön mökkiläiset ja maanomistajat pelkäävät laivalla vilistävän jopa rottia.

Vanhassa lossinhoitajan talossa asuva Henrik Lindblom on huolissaan ympäristöstä. Kyseessä on hänen mielestään ympäristörikos, jonka tekijä on poistunut paikalta.

-Heinäkuussa kolme miestä toivat kyseisen romualuksen tuohon Väyläviraston ranta-alueelle Buster-veneellä ja jättivät sen siihen, Lindblom kertoo.

MIEHET poistuivat nopeasti paikalta ja sen koommin heitä ei ole näkynyt. Alus sen sijaan lojuu paikallaan ja on vaarassa upota pohjaan Lietveden pohjoisrannalla.

-Soitin jo elokuun viimeisenä päivänä kunnan ympäristösihteeri Timo Hämäläiselle, mutta hän levitteli käsiään, kun ei tiennyt kenelle alus kuuluu, Lindblom ihmettelee.

Lindblomin mukaan halvin ja nopein ratkaisu olisi ollut vetää 20 metriä pitkä alus vastarannalla olevan veneenlaskupaikan liuskalta maihin, jotta asian ratkaiseminen ei olisi ollut riski ympäristölle. Nyt asialle ei kuitenkaan ole tehty mitään.

-Olen laittanut asian esille myös Puskaradio Puumalan Facebookkiin heinäkuussa ja nyt muutama päivä sitten uudestaan, Lindblom kertoo.

PUSKARADIO Puumalan kommentointimahdollisuus on nyt suljettu ylläpitäjän toimesta. Ylläpitäjänä on kunnanvaltuutettu Antti Kasanen.

-Suljin keskustelun, koska siellä haukuttiin kunnan viranomaisia, jotka eivät ole Facebookissa eivätkä näin ollen pääse kommentoimaan keskustelua, Kasanen kertoo.

-Asiaa oli tosiaan kommentoitu ja vastasin Facebookin viestiketjuun, että asia kuuluu teknisen lautakunnan alaisuuteen. Siihen joku kirjoitti, että eihän tässä kunnassa tiedä, mitä tapahtuu, eikä tiedä edes kuka tätä johtaa, Lindblom paljastaa suljettua keskustelua.

SUOMEN ympäristökeskuksen mukaan romualukset ovat todellinen ja haastava ympäristöongelma. Kunnan viranomaisten ratkaistavaksi jää, miten kussakin tapauksessa tulisi hallinnollisesti menetellä ja mitä hallinnollisia keinoja tilanteessa voi käyttää.

Pienemmissä kunnissa, kuten Puumala, ympäristöviranomaisilla ei välttämättä ole taloudellisia ja tiedollisia resursseja selvittää asiaa tarpeeksi ja tällöin myös virheelliset menettelyt ovat mahdollisia.

Alueellisten ympäristökeskusten roolina on ollut lähinnä neuvojen antaminen. Tässä tapauksessa hylätty romualus on Pohjois-Savon Ely-keskuksen hallinnoimalla Väyläviraston alueella.

Puumalan ympäristösihteeri Timo Hämäläinen oli Lindblomin yhteydenoton jälkeen yhteydessä sekä poliisiin, että Pohjois-Savon Ely-keskuksen tieasioista silloin vastaavaan Martti Hämäläiseen. Hämäläinen oli tuolloin vastannut, että alus on tuotu heidän alueelleen luvatta.

POLIISILAKIMIES Ilkka Jukarainen kertoi jutelleensa ympäristösihteeri Hämäläisen kanssa sivumennen asiasta.

-Viranomainen voi tehdä rikosilmoituksen asiasta, jotta selviää esitutkintakynnys, pitääkö poliisi tätä ympäristörikoksena vai ei. En ota kantaa onko kyseessä ympäristörikos, mutta se voi olla. Asia kuuluu kuitenkin selvittää, Ilkka Jukarainen vastaa.

Asiasta ei ole tehty poliisille rikosilmoitusta.

Hämäläinen kertoi, että ei ole itse käynyt tutkimassa alusta, sillä ei ole nähnyt aluksen lojumisessa välitöntä vaaraa ympäristölle. Lehden yhteydenoton jälkeen hän päätti kuitenkin lähteä tutkimaan asiaa.

HENRIK Lindblom ihmettelee, miten on mahdollista, että viranomaiset eivät olisi pystyneet jäljittämään tuon kokoista alusta.

-Jostain lähiseudultahan se on häipynyt, Linblom ärähtää.

Nyt hylätty proomu on huomattavasti syvemmällä, kuin heinäkuussa ja kallellaan ulospäin. Romualus on todennäköisesti pohjassa kiinni. Kannella on vaahtosammuttimia, muoviletkuja ja huonekaluja.

-Jätelaki sanoo, että asian korjaaminen kuuluu sille, joka on romualuksen hylännyt. Jos henkilöä tai henkilöitä ei löydetä, niin vastuussa on maanomistaja. Jos vastuusta koituva hinta on kohtuuton, voi Ely-keskus määrätä kunnan vastaamaan asiasta, kertoo Timo Hämäläinen.

MIKÄLI kunta on laiminlyömässä velvollisuuttaan tai vastuutaan romualusasiassa tai toivoo valtion osallistuvan kustannuksiin, on alueellinen ympäristöviranomainen yleensä osallistunut vastaavanlaisen ongelman hallinnolliseen ratkaisemiseen.

Nyt kyseessä on Väyläviraston alue. Herääkin kysymys ovatko veneen hylänneet henkilöt tienneet tarkasti, että romu kannattaa kiinnittää nimenomaan valtion omistamalle vesialueelle?

-Vastuu romualuksen poistamisesta on todennäköisesti Väylävirastolla, jos omistajaa ei saada vastuuseen. Voin selvittää väylävirastolta henkilöä, joka mahdollisesti hallinnoi maa-alueita. Velvollisuutta aluksen poistamiseen ei ole, ennen kuin joku eli tässä tapauksessa kunta tekee hallintapakko-menettelyn kiinteistön siivoamisesta, kommentoi Jyrki Hämäläinen Pohjois-Savon Ely-keskuksesta.

JYRKI Hämäläinen lisää, että ensisijaisessa vastuussa on Väylävirasto, mutta kunnalla on aina toimivaltaa, jos aluksesta tulee päästöjä, kuten öljyä tai polttoainetta. Silloin pitää kutsua pelastuslaitos torjumaan.

 -Myös roskaantumisasiassa kunta voi hallintapakolla poistattaa aluksen. Kustannukset jäävät tällöin kunnalle, Hämäläinen toteaa.

Puumala-lehti seuraa tilannetta. Lue päivitetty juttu lisäkuvineen ensi viikon Puumala-lehdestä!

Kela-kyydit ovat aiheuttaneet ongelmia

Taksiautoilija Pasi Luukkonen sanoo, että Kela-kyyditysten järjestelyissä on tiettyjä ongelmia, mutta pääsääntöisesti ne ovat toimineet ihan hyvin.

18.9.2019

Taksikyyditykset herättävät jälleen keskustelua Puumalassa. Kun yksi asiakas kehuu Kela-taksin hakevan joka kerta täsmällisesti sovittuna aikana omasta pihasta, niin toinen kyytiläinen ihmettelee, miksi taksi on vasta lähdössä hakemaan Mikkelistä asti, kun keskussairaalassa pitäisi olla jo tunnin kuluttua. Eräs asiointireissullaan ollut asiakas joutui tilaamaan paluumatkalle uuden kyydin, kun taksi ei jäänyt odottamaan kaupassakäynnin ajaksi.

Puumalan Taksiautoilijat ry:n puheenjohtaja Pasi Luukkonen kertoo kyytijärjestelyistä taksimiesten näkövinkkelistä. Hän sanoo, että tiettyjä ongelmakohtia on, mutta pääsääntöisesti ne toimivat ihan hyvin. Taksiautoilijat eivät esimerkiksi saa Kela-kyydeistä ennakkotietoa, vaikka kyyti tilattaisiin kaksi viikkoa etukäteen.

Luet aiheesta lisää tämän päivän lehdestä.

Saimaa Swimrun -tulokset

Saimaa Swimrun 24.8.2019 Puumala

MYL 19,0 km (Lähti 16, Keskeytti 0, Hylätty 0)

1) Jaakko Mäkelä Ville Mäkelä IF Solvalla Vargarna 1:56:02, 2) Sami Naatula Olli Hirn Lentouivelot 2:12:31, 3) Tero Hyppölä Harri Määttä SwimRun Kunkut 2:13:48, 4) Aki Kattelus Tommy Korin Tagahoovi Pingutus 2:32:10, 5) Olli Miettinen Ville Miettinen Velo Saimaa/Brothers 2:37:22, 6) Antti Kosonen Vesa Kilpi Moraalisen perusluottamuksen ti 2:37:32, 7) Janne Liimatainen Dmitrii Petrov Plavobeg 2:38:10, 8) Mika Pitkänen Jussi Mynttinen los Celibato 2:39:48, 9) Vilkman Kristian Antti Ketonen Poikain 2:43:57, 10) Ville Kämäräinen Juhani Tikka Kaveri Ilmoitti 2:46:30, 11) Topi Tarhonen Iiro Haikarainen Lintusalon NMKY 2:54:27, 12) Samu Kylmälä Atte Sievälä FBG CAMO 2:56:29, 13) Kalle Tarhonen Heikki Helevä Repolan Raittiusseura 2:58:27, 14) Oskari Westerholm Jussi Pirinen Pannkaka-Show 3:01:27, 15) Antti Ijäs Leon Siggelkow Das U-Boot 3:10:56, 16) Ville Mäkelä Jussi Vatanen Valkeakosken tieteellisen seura 3:27:01.

NYL 19,0 km (Lähti 7, Keskeytti 0, Hylätty 0)

1) Marina Ivanova Larisa Diakova HEAD Swimrun Team Russia 2:30:03, 2) Martyukova Darya Nagavkina Yulia Running mermaids 2:40:52, 3) Sanna-Katriina Asikainen Sanna Aalto Lappeen letkeet 2:55:59, 4) Terhi Jantunen Siv Jantunen Kepsi-Kimmat2 2:59:15, 5) Sari Kallela Outi Hyppölä Kepsi-Kimmat 3:05:26, 6) Katri Mattelmäki Laura Salonen Miksun kramppaajat 3:05:40, 7) Anni Hartikainen Sanna Korhonen Team AnSa 3:31:02.

SEKA 19,0 km (Lähti 11, Keskeytti 0, Hylätty 0)

1) Saara Grönholm Sampo Hyppölä Team Biokia 2:09:43, 2) Jaakko Lehtonen Panja Lehtonen Team Colina 2:27:46, 3) Veera Kangaspunta Jani Lahtinen Hetkien Vaellus 2:32:30, 4) Janne Latvala Tero Koponen TJ Seahorses 2:47:29, 5) Jari Kumpulainen Elina Molkkari Oodi ulkoilun riemulle 2:55:42, 6) Teemu Salmela Jatta Juhola Team Näköpalvelu 2:56:50, 7) Mervi Hillukkala Tomi Hillukkala Hillokalat 3:01:13, 8) Niklas Granlund Riina Riikonen Team N&R 3:02:36, 9) Juuso Virkajärvi Minna Lehtiranta JuMi 3:03:29, 10) Timo Espo Kalle Heikkinen Team Ponteva 3:08:14, 11) Tapio Johtimo Nina Johtimo Team Omithoj 3:22:15.

SPM 10,0 km (Lähti 15, Keskeytti 0, Hylätty 0)

1) Lauri Simolin 1:07:40, 2) Hannu Eskola 1:07:59, 3) Juuso Repo 1:08:22, 4) Mikhail Durnev 1:11:38, 5) Jukka Laamanen 1:12:25, 6) Lassi Kuusinen 1:17:28, 7) Sven Eriksson SURA-Triathlon 1:19:00, 8) Jarmo Selkäinaho 1:20:13, 9) Lasse Huuskonen 1:22:27, 10) Jussi Toivonen 1:22:32, 11) Petri Törmänen 1:23:23, 12) Niklas Sjöblom 1:23:28, 13) Sakari Leppälä Velo Saimaa Triathlon 1:25:38, 14) Johan Carlson Kempeleen pyrintö 1:26:03, 15) Jukka Kontinen DG SataIT 1:32:39.

SPN 10,0 km (Lähti 20, Keskeytti 0, Hylätty 0)

1) Anna Haapanen 1:12:44, 2) Kialiina Tonttila 1:17:01, 3) Marianne Salmi 1:21:27, 4) Johanna Rahko Kempeleen Pyrintö 1:22:16, 5) Natalia Labzova RockTapeTeam 1:23:24, 6) Matilda Rehula 1:23:27, 7) Kristiina Kivilohkare 1:23:44, 8) Sara Kalliomäki 1:24:13, 9) Anu Vainio 1:27:23, 10) Olga Vaniukhina Van Olik 1:27:57, 11) Oili Yliraasakka Kempeleen Pyrintö 1:30:15, 12) Johanna Berlin 1:31:25, 13) Linda Sandholm 1:31:26, 14) Anna Järvinen 1:35:43, 15) Jennifer Volz 1:38:43, 16) Alexandra Kvist 1:38:54, 17) Zsuzsanna Törmänen Kempeleen Pyrintö 1:41:03, 18) Liisa Tirkkonen 1:41:06, 19) Hilpi Kontinen 2:02:51, 20) Kaisa Korhonen 2:05:26.

Kesäkilpailu: Tunnista vanhat käyttöesineet

Mikähän tämä mahtaa olla? Osallistu kilpailuun.

25.7.2019

Puumala-lehti ja Hurissalon kyläyhdistyksen Wanhat wermeet -tapahtuma järjestävät vanhojen esineiden tunnistamiskilpailun.

Vastausaikaa on vajaa viikko eli lähetä oikea vastauksesi viimeistään maanantaina 29. heinäkuuta.

Vastaukset voi lähettää sähköpostilla: toimitus@puumalalehti.fi tai tekstiviestinä tai WhatsApp-viestinä numeroon 040 1386 332.

Vastaukset voi myös toimittaa Puumala-lehteen tai lehden postilaatikkoon osoitteeseen Härkösentie 7. Postiinkin voi vastaukset laittaa, mutta kannattaa huomioida, etteivät ne välttämättä ehdi perille ajallaan. Postiosoite on Puumala-lehti, Härkösentie 7, 52200 Puumala.

KAIKKIEN tunnistettavien esineiden kuvat ovat keskiviikkona ilmestyneessä Puumala-lehdessä.

PALKINTONA on kaksi teatterilippua pullakahveineen Hurissalon harrastajateatterin myöhäisillan näytelmään Nestorin poika ja Pullervo. Esitys on torstaina 1. elokuuta klo 21.

ESINEET ovat nähtävillä myös Wanhat wermeet -tapahtumassa Hurissalon kylätalon pihapiirissä.

Löytyykö älytekniikasta sopu norpansuojelijoiden ja kalastajien välille?

Saimaan norppavesille voi löytyä uudenlainen tulevaisuus tieteellisen tutkimuksen myötä.

24.7.2019

Lue päivän lehdestä, millaista teknologiaa kehitetään Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa (LUT). Sillä voitaisiin kehitystyössä mukava olevan professori Heikki Kälviäisen mukaan jopa höllentää verkkokalastusrajoituksia

Kolme jalkapalloleirin valmentajaa voitti ikämiesten SM-kultaa

Puumalan futisleiriltä tutut Hannu Koponen (vas.), Antti Muurinen ja Markku Avo voittivat SM-kultaa.

24.7.2019
Puumala-Seuran puheenjohtaja Hannu Koponen, jalkapallon mestarivalmentaja Antti Muurinen ja Markku Avo voittivat viime viikonloppuna Oulussa yli 65-vuotiaiden jalkapallon Suomenmestaruuden.
Kaikki kolme olivat mukana valmennustehtävissä heinäkuussa Puumalan jalkapalloleirillä.
Miehet pelaavat Puotinkylän Valtissa. Loppuottelussa kaatui oululainen Iltatähti 3-1.

Kari Kauppinen

Wennon risteilyt suursuosittuja, viimeiseen iltaan kaksi risteilyä

Täysi höyrylaiva Wenno lähtee Puumalan satamasta.

23.7.2019

s/s Wennon viimeinen maanantairisteily kuljetaan ensi viikon maanantaina 29. heinäkuuta. Silloin ajetaan kaksi risteilyä, sillä kahtena viime maanantaina on jäänyt halukkaita matkustajia maihin, koska kaikki 99 paikkaa on myyty loppuun.

Liput kehotetaan varaamaan ennakkoon.

Ensi maanantain toinen risteily on ehdollinen ja se tehdään, mikäli etukäteisilmoittautumisen tekee yli sata henkilöä.

Reilun tunnin risteilyt lähtevät satamasta kello 18 ja 19.30.

Risteilyjen aikana höyryaluksella soittaa harmonikkaa Harri Kautonen.

Kari Kauppinen

Leo Montosen kuvista koottu teos myydään pian loppuun

22.7.2019

Leo Montosen valokuvista koottua kirjaa on vielä jonkin verran jäljellä Mikkelin valokuvakeskuksessa, mutta Montosen kuviin perehtynyt ja niistä näyttelyn rakentanut Olli Jaatinen arvioi, että kirja myydään loppuun parissa viikossa.

Kari Kauppinen

Viranomaisen sulkema pizzeria sai luvan avata uudelleen

Pizzeria ehti olla kiinni kolme päivää ja avasi jälleen lauantaina.

20.7.2019

Keskustien alapäässä oleva pizzeria on saanut luvan avata ovensa uudelleen. Yrittäjä Kamil Akkaya avasi paikan jälleen lauantaina. Hän kertoo saaneensa siihen suullisen luvan perjantaina. Kirjallisesti asia pitäisi vahvistaa ensi viikolla.

Akkaya sanoo, että Puumalan kunnan nykyinen rakennustarkastaja sekä Sosterin terveystarkastaja ovat koko ajan erheellisesti asiaa tutkimatta olettaneet, että kyse on kiinteästä rakennuksesta, jossa on koko vuoden ajan toimintaa.

Akkaya aikoo toimia paikalla elokuun loppuun. Toiminta alkoi alkukesästä.

Akkaya sanoo myös, että pizzeriarakennelma on siirrettävä ja kevytrakenteinen, mikä helpottaa lupakäytäntöjä kiinteissä rakennuksissa toimimiseen verrattuna.

Kunnan rakennustarkastajaa eikä Sosterin terveystarkastajaa tavoitettu lauantaina kommentoimaan tilannetta.

Pizzeria suljettiin keskiviikkona viranomaismääräyksellä. Se ehti olla kiinni kolme päivää.

Kunnan teknisestä toimesta kerrottiin jo aiemmin perjantaina, että pizzerialle etsitään mahdollista uutta paikkaa ja että asia pyritään ratkaisemaan mahdollisimman asiakasystävällisesti.

Kari Kauppinen

Kirkonkylällä avattiin hostelli

Hostellin yksi sisäänkäynneistä.

18.7.2019

Vanha saneerattu pappila on saanut uuden elämän hostellina Kirkonkylällä.

Uuden paikan nimi on Hostelli Rantapappila. Siinä on erikokoisia huoneita yksiöstä neljän hengen perhehuoneisiin.

Tiloissa on myös yhteiskeittiö, oleskelutila, pyykinpesukone ja kuivausrumpu. Jokaisessa huoneessa on lisäksi jääkaappi, kahvin- ja vedenkeitin, mikroaaltouuni ja leivänpaahdin.

Myös saunominen onnistuu joko sähkösaunassa tai perinteisessä puulämmitteisessä saunassa. Rantapappilasta on noin 200 metriä Saimaan rantaan.

Kari Kauppinen

Keskustiellä toukokuun lopussa avannut pizzeria suljettiin pakkokeinoin

Poliisi sulki pizzerian virka-apupyyntötyönä. Terveystarkastajan lausunnon on yrittäjä itse kiinnittänyt pizzerian ulkopuolelle. Aiemmassa kuvatekstissä luki, että poliisi olisi laittanut ne kiinni, mutta viranomainen ei menettele niin asioita tiedoksi saattaessaan.

17.7.2019
Toukokuun lopulla aloittanut pizzeria suljettiin keskiviikkona Keskustien alapäässä. Poliisi antoi virka-apua terveystarkastajalle ja sulki paikan.
Terveystarkastaja kävi pizzeriassa paikalla 19. kesäkuuta. Tämän jälkeen juhannuksen jälkeen terveystarkastaja ja kunnan rakennustarkastaja totesivat katselmuksessaan, etteivät elintarvikelainsäädännön vaatimukset muun muassa tilojen ja rakenteiden osalta täyty kyseiselle toiminnalle.
Rakennuksella ei myöskään ollut rakennuslupaa eikä tarkastuksen mukaan edellytyksiäkään saada lupaa. Rakennuksen sijoitus on kaavamääräysten vastainen.

Suljetussa pizzeriatilassa ei ole viemäröintiä eikä juoksevaa kylmää vettä. Käytettävä käsienpesuvesi on ollut hanallisessa kanisterissa. Terveystarkastaja arvioi, että se on tuotu naapurissa olevasta kahvilasta.
Likavesi johdettiin kaksialtaisen kaatoaltaan kauttaletkulla saaviin ja on viety pizzeriayrittäjän mukaan naapurikahvilan viemäriin.
Käytetyt astiat on pesty naapurikahvilan astianpesukoneessa.
Pizzeriayrittäjä ei ollut tehnyt toiminnastaan neljä viikkoa ennen toimintansa aloittamista elintarvikehuoneistoilmoitusta Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän terveysvalvonnalle.
Yrittäjän ajatus oli toimia mahdollisesti ympärivuotisesti.

Kari Kauppinen

Lintusalossa maastopalo

16.7.2019 klo 15.25
Rinteisellä hakkuuaukiolla on parhaillaan tulipalo noin viiden aarin alueella Lintusalossa.

Etelä-Savon pelastuslaitos on rajannut alueen ja palopesäkkeiden sammutus jatkuu.

Tulipalon syttymissyystä ei ole pelastuslaitoksella tietoa.

Paikalle lähetettiin pelastushenkilöstöä Puumalan ja Ruokolahden paloasemilta. Pelastuslaitos sai ilmoituksen asiasta kello 14 aikoihin.

Kari Kauppinen

Lue Timo Heimosen arvostelu Hurissalon Harrastajateatterin esityksestä: Nykyajan norpat eivät unohda Nestorin perintöä

Paikallisesti tuttua vilkasta meininkiä nähdään ja kuullaan Hurissalossa. Kuva: Kari Kauppinen.

15.7.2019

Hurissalon Harrastajateatteri

Nestorin poika ja Pullervo

Käsikirjoitus: Timo Korppi

Ohjaus: Ilkka Korhonen

Hurissalon kesään kuuluu kesänäytelmä, joka tänä vuonna on suuri ylistys saimaannorpan suojelemiseksi. Timo Korpin kirjoittama tarina kertoo Nestori Miikkulaisen legendasta, joka Veikko Kilkin ja Juha Vainion toimesta on noussut jopa kansanlaulun asemaan.

Korppi kuvaa Nestorin vaiheita ennen ja nyt. Nestorin perillinen palaa Ruotsista Hurissaloon ja Puumalaan ja ryhtyy vaalimaan isänsä perintöä norppien suojelemiseksi.

Näytelmän hauskuus liittyy paljon norppien läsnäoloon ja dialogiin, joka yhdistää teemat nykyhetkeen. Korpin idea on dramaturgisesti hauska. Nykynorpat lisääntyvät voimakkaasti kuten ennenkin, syövät sipsiä ja seuraavat valtakunnallista luontokeskustelua ja vaativat päättäjiltä nopeita toimenpiteitä. Hurissalolaiset ovat siis täysin ajankohtaisten kysymysten äärillä.

Ilkka Korhosen kantaesitysohjaus poimii tekstistä kaiken olennaisen tapahtumien katteeksi. Ehkä hieman hätäisen alun jälkeen rytmi rauhoittuu ja roolihahmot alkavat elää enemmän sisäistyen tehtäviinsä.

Korhonen taitaa myös hauskuuden viritykset ja juonen sisältämät tapahtumat rytmitetään oivallisesti.

Jirko Arpiainen (Nestorin poika Kullervo)ja Noora Virtanen (Erja Laine)esittävät näytelmän ykkösparia innokkaasti ja raikkaasti.

Komelon Nestorin poika Kullervo ihastuu Ruotsista palatessaan hurissalolaiseen luonto- ja norppa-aktivistiin Erja Laineeseen ja he yhdessä ryhtyvät puuhaamaan Puumalan Pistohiekalle uutta norppapuistoa. Siitä alkaa hämmennys kuntalaisten keskuudessa. Ehdotuksen puolelle saadaan kunnanjohtaja Marja Mäkinen, jota tomeran päättäväisesti esittää Ulla Ajanto.

Myös vastustajat saavat rivinsä kuntoon, sillä kalastusyhdistyksen vetäjä ja kunnansihteeri Jussi Hirvi ei hyväksy ajatusta. Harri Lähde uhkuu kunnansihteerin osassa vihaisen kalamiehen tavoin.

Enna Myyryläinen on tosi innokas puskaradion toimittaja. Seija Ikonen (Arja Laine)Erjan ja Jorman äitinä vastustaa puistohanketta ja tyttärensä seurustelua Kullervon kanssa, mutta joutuu yllättäen kääntämään kelkkansa. Jenni Kosonen Erjan nuorena veljenä hakee elintilaa aikuisuuteen, mutta luottaa aina äitinsä tahtoon. Simo Luukkonen ja Niina Väisänen hurissalolaisina norppina jytäävät yhdessä ja lupaavat uuden norpan per vuosi Puumalaan.

Humoristinen kohtaus, jossa kunnan vanhat eläkeläiset todistavat norppien säädyllisyydestä on esityksen helmi. Siinä Eeva Piili, Vilma Kotro ja Niina Väisänen pistävät parastaan.

Reijo Parkkinen leppoisana pappina, Leena Hämäläinen huolestuneena ex-kansakoulun opettajana ja Jenni Kosonen toimeliaana paikallislehden toimittajana tuovat tarvittavat näkökulmat näytelmän juonikudokseen. Toimivasta lavastuksesta vastaa työryhmä ja äänitekniikan hoitavat Oskari Kymäläinen ja Janne Väisänen.

Ansiokas käsiohjelma valistaa myös norppatietoutta. Tiesitkö sen, että norpalla on takaräpylöiden välissä lyhyt häntä.? Minä en.

Kiitollinen yleisö yhtyi esityksen lopun Kullervon ja Erjan häämenoihin laulamalla täysin rinnoin Vanhojapoikia viiksekkäitä.

Timo Heimonen

Nestori Reponen ja norppa saivat patsaan

Nestori Reposen pronssinen patsas on luonnollisessa koossa.

13.7.2019

Nestori Reposen ja norpan näköispatsas paljastettiin lauantaina Nestorinrannan lauttarannassa.

Kyse on veistosryhmästä, jonka kolmas osa on sammakko.

Patsasryhmä sai alkunsa, kun Nestorinrannan omistaja Matti Viialainen kertoi pari vuotta sitten Reposen tarinan vuosikymmeniä vanhalle ystävälleen Aleksandr Beloville, joka tuntee venäläisiä taiteilijoita.

Belov on Venäjän duuman Suomi-ryhmän sihteeri.

Lopullinen aloite patsasryhmän tekemisestä tuli Belovilta, jolle tarina oli jäänyt mieleen. Hän on toteuttanut useita taidenäyttelyitä Suomeen; yhden niistä avajaiset olivat lauantaina patsasryhmän julkistamisen jälkeen Nestorinrannassa. Hän on myös norpansuojelun kannalla.

Moskovalainen kuvanveistäjä Adil Aliev on tehnyt veistoksensa Juha Vainion laulun Vanhojapoikia viiksekkäitä innoittamana.

Aliev kävi viime kesänä katsomassa patsaiden sijoituspaikkaa.

Patsas toteutettiin pitkälti yksityishenkilöiden taloudellisen tuen ja yhteistyön turvin. Mukana toteutustyössä oli myös Veskansan kylät.

Veistosryhmän paljasti kunnanjohtaja Matias Hilden.

Patsasryhmän paljastustilaisuus oli osa eteläisen saariston monipuolisen Saaristolaispäivän ohjelmaa.

Kari Kauppinen

Lue lisää Puumala-lehden paperiversiosta, joka ilmestyy 17.7.

Kalaverkoista alushousuja

Viime lauantaina Suomen luonnonsuojeluliitolle luovutetut kalaverkot saavat uuden elämän alushousuina.

11.7.2019

Puumalassa viime lauantaina kerätyistä kalaverkoista valmistetaan miesten alushousuja.

Suomen luonnonsuojeluliitto luovuttaa vastaanottamansa kalaverkot suomalaiselle the other danish guy -yritykselle. Yritys valmistaa miesten alusvaatteita sataprosenttisesti kierrätetystä nylon-langasta. Yritys käyttää housuissaan kangasta, joka on valmistettu merien muoviroskasta ja hylätyistä kalaverkoista.

-Tämä on hieno juttu. Toisin kuin saimaannorppa, me emme huku verkkoihin, me pääsemme niistä eroon. Suurin osa käyttämästämme materiaalista tulee valtameristä, mutta tehdään kotivesien hyväksi se, mitä voidaan, sanoo the other danish guyn toimitusjohtaja Tommi Lähde.

Kari Kauppinen

Puumalan myrskystä 47 vuotta

10.7.2019

Toissapäivänä 8.7. tuli kuluneeksi 47 vuotta vuoden 1972 myrskystä, joka teki laajaa tuhoa.

Millaisia kuvia ja muistoja sinulla on myrskystä? Kerro ne toimitukselle. Teemme aiheesta jutun, jos saamme riittävästi materiaalia.

Oheisen kuvan otti tuolloin 17-vuotias Olavi Kietäväinen.

Ota yhteyttä:

kari.kauppinen@puumalalehti.fi tai 040 1386 332