Leo Montosen valokuvateos on nyt valmis

Olli Jaatinen kertoo, että Kaarina Hämäläinen (os. Reponen) tunnisti 25. kesäkuuta teoksen kannessa olevat sirppipojat Reposen kaksosveljiksi. Einari (vas.) ja Taavetti olivat syntyneet 29.12.1913. Kuvassa veljekset ovat noin kymmenvuotiaita. Montonen aloitti omien sanojensa mukaan kuvaamisen vuonna 1923, joten tämä otos voi olla näpätty jo silloin; Jaatinen arvioi, että korkeintaan pari vuotta myöhemmin.

27.6.2019

Lintusalolaisen valokuvaajan Leo Montosen (1905-1968) valokuvateos on vihdoin valmistunut.

Kirjan ovat toimittaneet taiteen maisteri Olli Jaatinen ja filosofian tohtori Päivi-Maria Jaatinen.

-Leo Montonen on sivumennen sanottuna kansainvälisen tason valokuvaaja. Eikä tämä ole edes mikään toive tai ennuste. Puhdas fakta, sanoo Olli Jaatinen.

Olli Jaatinen kuvailee Montosen kuvia suomalaiseksi kuva-aarteeksi.

Aarre alkoi paljastua, kun Montosen lasinegatiivit löydettiin pärekorista mikkeliläisen omakotitalon vintiltä kesän 2018 lopulla, viisikymmentä vuotta kuvaajan kuoleman jälkeen.

Montosen kuvia digitoitiin ja koottiin näyttelyksi sekä kirjaksi Mikkelin valokuvakeskuksella tämän vuoden keväällä.

Teoksen julkaisija, kustantaja ja myyjä on Mikkelin valokuvakeskus.

Kirjan piti tulla myyntiin jo kesäkuun alussa, mutta teoksen ensimmäinen painos meni pilalle sidontavirheen takia.

Leo Montosen kuvista on parhaillaan näyttely Mikkelin valokuvakeskuksessa. Puumalassa näyttely nähdään supistettuna 21.8.-27.9.

Mikkelin valokuvakeskus kuvailee, että Veskansan tarina Leo Montosen valokuvin -kesänäyttely muodostaa taiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kokonaisuuden.

-Montosen muotokuvia, omakuvia ja ympäristön kuvausta voidaan tarkastella esimerkkinä varhaisesta, suomalaisesta valokuvataiteesta.

Montonen kuvasi Järvi-Suomen ydinalueella, Puumalan saaristossa, 1920- ja 1930-luvuilla. Hän kävi kuvausmatkoillaan ilmeisesti myös Puumalan rajojen ulkopuolella.

Kirja on tekstitetty sekä suomeksi että englanniksi.

Kari Kauppinen