Kannettu vesi ei….

rajattu LV Timo Korppi, kirjalija…kaivossa pysy. Vanha väite ei kuitenkaan ole kovin vakaalla pohjalla, sillä vesi pysyy kyllä kaivossa, jos sitä jaksaa kylliksi kantaa.
Puumalassa vettä riittää, mutta tarkoitus oli kuitenkin puhua nyt kulttuurista ja kulttuurin janon sammuttamisesta. Viikon päästä upeat 400 vuotta täyttänyt kuntamme repäisee ensi kertaa näyttävästi myös kirjallisen kulttuurin saralla. Kirjallisuutta ja kirjailijoita esitellään viikonlopun aikana näyttävästi ja tapaus on ollut ”framilla” pitkin kesää niin maa- kuin valtakunnallisestikin.

Puumalan Kirjakemmakat on ihanasti ideoitu kesänpidennystapahtuma, joka vielä kerran ennen syksyyn laskeutumista tuo yhteen paikalliset ja kesäasukkaat. Toivottavasti kävijöitä, kulttuurin ja kirjan ystäviä saapuu tänne kauempaakin, koska mikään tässä kuohuvassa maailmassa ei ole tärkeämpää kuin kulttuurin puolesta puhuminen ja sen pelastaminen. Ilman kulttuuria meillä ei ole ihmisyyttä ja kirjallinen kulttuuri on kokonaisuuden osista kenties tärkein. Sanan miekka on aseista voimakkain ja ainoa, jolle on aina oikeutus olemassa.

Puumalassa on ihailtavan paljon oma-aloitteisuutta ja halua toimia silloin, kun kutsu käy ja aatteen palo roihuaa. Pääosin nuorempaa väkeä puhutellut ja sen korvia hivellyt rocktapahtuma oli taannoin loistoesimerkki siitä, että paikallisin voimin pystytään mihin vaan, kun toimeen tartutaan. Varsinaiset Kemmakat, niin läpikaupallinen tapahtuma kuin se onkin, on toinen hyvä esimerkki siitä kuinka Puumala vuodesta toiseen soitetaan ja bailataan maailmankartalle. Kun mukaan lasketaan seurakunnan ja kunnan myötävaikutuksella järjestetty kesäinen ”Saimaan kauneimmat sävelet” –tapahtumakavalkadi, niin musiikin puolella harva tämän kokoluokan kunta pystyy parempaan.

Kirja ja kirjallisuus yritetään nyt nostaa arvoasteikolla samalle tasolle kuin musiikki. Kun siinä onnistutaan ja tapahtumalle rakennetaan kestävä pohja ja kantava jatkosuunnitelma, Puumalasta tulee monipuolinen kulttuurikunta, joka puhuttelee ja houkuttelee tänne väkeä myös uusiksi, vakituisiksi asukkaiksi. Täällä kannattaa ottaa vakavasti se paine, joka ajaa erityisesti varttuneempaa väkeä pois suurista taajamista, nauttimaan elämänsä parhaista vuosista parhaassa mahdollisessa miljöössä. Täällä monipuolinen kulttuuri ja maailman kauneimmat luontoarvot kohtaavat ympärivuotisesti.

Kunnan johtopaikoilla on ymmärretty hyvin, mitkä valttikortit meille on annettu tulevaisuuden rakentamiseen. Siihen raamiin Kirjakemmakat sopii loistavasti ja samalla kaikille kirjallisesta kulttuurista kiinnostuneille tarjotaan elävä muistutus siitä, että täällä ei olla vain vierailevien tähtien varassa vaan Puumalassa on kirjailijoita ja muita sanan taitajia myös omasta takaa. Tätä kautta myös peripuumalalainen omanarvontunto pysyy hyvässä vireessä ja siitä kasvaa vahva tukijalka myös tulevien vuosien Kirjakemmakoille.
Muistakaa, että tämänkin tervetulleen kulttuuritapahtuman me puumalalaiset teemme ja koemme yhdessä.

Timo Korppi