Verta hangella

LV Timo Korppi, kirjalijaOlihan se pieni järkytys. Pihassa oli käynyt haukka, joka vahvemman oikeudella oli teurastanut talitiaisen. Pikkulinnusta oli jäänyt vain läikkä verta hangelle ja kasa höyheniä. Taas yksi rinneravintolamme vakiovieraista oli itse joutunut ruokalistalle. Surullista.
Mutta siitä ajatus sai uuden suunnan ja köpötteli aasinsiltaa pitkin laaja-alaisempiin kysymyksiin. Joku virkamies tai päivystävä dosentti on muun tekemisen puutteessa tutkinut, että Puumala on kolmen kärjessä kun kuntia pisteytetään aktiiviväestön ja meidän muiden keskinäisessä suhteessa. Aktiiveja eli työssäkäyviä tai työikäisiä on täällä ”vain” 42 prosenttia, loput porukasta on eläkeläisiä, lapsia, opiskelijoita tai muita ei työmarkkinoiden käytössä olevia.
Miksi tätä surkutellaan? Mikä meissä ei-aktiiveissa on vikana? Lapsissa on tulevaisuus, opiskelijoillakin luultavasti on sellainen edessään, vaikka opintorahaa ja opiskelupaikkoja leikataankin kovalla kädellä. Eläkeläisillä tuo loistava tulevaisuus on ehkä jo takana, mutta heidän enemmistöllään on mahtava nykyisyys ja he ovat monella tapaa kivijalka myös Puumalalle.

Kertaan vielä tärkeimmät syyt nostaa seniorit kunniapaikalle. He ovat yhteiskunnan hyväksi jo työnsä tehneet. He ovat edelleen jaksamisensa puitteissa omaishoitajina, lapsenkaitsijoina, eletyn elämän asiantuntijoina ja veronmaksajinakin kunnan eliittiä, joita voisi olla täällä enemmänkin. Onneksi kunnan johto ei heidän määräänsä voivottele vaan päinvastoin kehuu niin lukumäärää kuin laatuakin.

Pohjanmaalla tavataan sanoa, että ”kaikki viisaus asuu vanhois naisis”. No, ei Puumalassa ehkä niin putkinäköistä ajattelua harjoiteta, että vain akankropsut kelpaisivat jakamaan omille ja krannin kersoillekin kantapään kautta opittua elämänviisautta. Kyllä seniorikokemusta ja taitoa löytyy miehistä yhtä lailla, vaikkapa sitten näihin presidenttiparimme johdolla käytäviin ”miljoonan asunnon talkoisiin”, joissa rakennetaan maa täyteen uusia linnunpönttöjä. Sen taidon vaarit voivat hyvin opettaa pojanpojilleen ja -tyttärilleen, kun sen aikanaan koulun veistotunnilla tai perimätaitona itse oppivat. Välisukupolvihan uraputkikiireissään jäi siitä osaamisesta paitsi.
Tietenkin myös haasteita riittää. Kultaisia vuosia on jäljellä rajallinen määrä ja jaksamista samoin. Ikä tekee tehtävänsä, mutta niin kauan kuin sitä ja terveyttä piisaa, kannattaa pitää eläkeläisten muodostamaa reserviä kunniassa. He eivät saa olla, kuten monessa muussa kunnassa ajatellaan, vain kuluerä. Joutoväki, joka joutaisi muuttaa muualle viemästä tilaa ja kuormittamasta palveluja, joita aktiiviväestö tarvitsee.

En ehkä edusta vielä keskivertosenioria kun sanon, että olen tarvinnut peruspalveluja huomattavasti vähemmän kuin omaa rauhaa, kaunista luontoa, neljää vuodenaikaa ja itsenäistä päätäntäoikeutta omista menoistani kuin useimmat aktiivi-ikäiset. Näitä kaikkia Puumala on minulle tarjonnut yllin kyllin.
Kun nämä asiat ovat sukupolvelleni eli suurille ikäluokille niitä perusasioita, Puumala voi viestittää ylpeänä muillekin senioreille, että muuttakaa tekin tänne Suomen kauneimpaan ja ikäihmisystävällisimpään kuntaan.
Kaivatun väkimäärän kasvun ei tarvitse olla vain syntyvien uusien kuntalaisten varassa.

Timo Korppi