Koululaiset tekivät kolme sivua lehteen

27.10.2016
Yhtenäiskoulun oppilaat eskarista yhdeksänteen luokkaan tekivät omassa mediaprojektissaan kolme sivua tämän viikon Puumala-lehteen. Jutuissa käsitellään muun muassa Puumalan historiaa, on mietitty anagrammeja Puumalan kylistä lukijoille pohdittavaksi, kerrottu koululla kuoriutuneista tipuista, tehty uusi sanoitus lauluun Vanhojapoikia viiksekkäitä ja testattu leikkipuistoja.

Oppilaat tutustuivat muun muassa Kaipiaisen taloon. Tässä ote tekstistä: ”Kaipiaisen talossa on pidetty käräjiä ainakin 1950- ja 1960-luvuilla. Nykyinen omistaja Maija, oli silloin pieni lapsi ja muistaa, kuinka koko koti pistettiin uuteen järjestykseen käräjien ajaksi. Saliin kannettiin suuri pöytä, jonka päässä istui tuomari ja kaksi pienempää pöytää, joista toinen oli syyttäjää varten ja toinen syytetylle ja hänen avustajalleen. Tuvan puolella odotettiin käräjille pääsyä. Käräjäväelle oli järjestetty kahvitus ja joskus ruokaakin tuvan puolella.

Syytettyjen määrästä riippuen käräjissä meni useita päiviä ja lapset häädettiin käräjäpäivien ajaksi nukkumaan tuvan lattialle siskonpeteihin, jotta tuomari sai kunnon sängyn ja yösijan. Lautamiehetkin saattoivat yöpyä tuvan lattialla, koska matka kotiin saattoi olla todella pitkä. Poliisit asuivat siihen aikaan Puumalassa eli yöpyivät kodeissaan.”